Tofaş Kaptanıyla Konuştuk

4 Ekim 2012 Perşembe

İzmir'den 2 TB2L Antrenörü Röportajı(Deniz Atak,Mustafa Ağme)


Mustafa AĞME (İZMİR BŞB)

Deniz ATAK(GELİŞİM KOLEJİ)
Dün Ufuk Sarıca ile başladığımız röportajlara devam ediyoruz.İzmir takımlarının antrenörleri ile yapılan röportajlar da sırayı TB2L'nin 2 İzmir temsilcisi olan Gelişim Koleji ve İzmir BŞB'nin antrenörleri alıyor.Röportajlar yine Yalın Güler'e ait.Buyrun röportajlara:

Mustafa Ağme:Sürpriz yapmaya devam edeceğiz

2001-2002 yılında oyuncu olarak geldiği İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin demirbaşlarından biri haline gelen ve 3 yıldır takımın baş antrenörlüğünü yapan Mustafa Ağme ile basketbol gelecek planları ve hayatı üzerine konuştuk.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne geliş hikayenizi anlatabilirmisiniz?

32 yaşımdayken oyuncu olarak bu camiaya ilk adımımı attım. 1 sene oynadıktan sonra takımdan ayrıldım. 2 sene sonra tekrar döndüm. Basketbol kariyerimi bitirdikten sonra Amerika'ya gittim. Orada 4-5 sene kaldım. 3 yıl öncede Türkiye'ye dönerek gelen teklif üzerine burada baş antrenörlük görevime başladım.

Geçtiğimiz sezon 3. ligde birçok favori takımın arasından sıyrılarak 2. lige çıktınız. Bu zorlu süreci kısaca değerlendirebilirmisiniz?

Takımın başına geçtiğim günden bu yana belirli bir sistem oturtmaya çalıştım. 4 – 5 oyuncumuzun üzerinde çok durduk ve çekirdek kadroyu bozmamaya özen gösterdik. Her sene oyunumuzun üzerine birşeyler koyarak ilerleme gösterdik. Oyuncularımın çoğu Ege Üniversitesi'nde beraber okuyor. Hem saha içinde hem de saha dışında çok iyi arkadaşlar. Birbirlerini hem çok seviyorlar hem de saygı duyuyorlar. Takım kimyamız harika durumda. Bu nedenle bizden çok daha tecrübeli ve yüksek maliyetli takımlara karşı kafa tutup lig çıkabiliyoruz.

Geçtiğimiz yılki takımdan kimler kalacak? Yeni transferleriniz'den beklentiniz nedir?

Kadromuzdan son derece memnunum. Geçen yılki ekipten 8 oyuncumuz kalacak. Hepsi çok değer verdiğim ve takıma ciddi katkı sağlayan çocuklar. 2.lig tecrübesi onlara çok şey katacaktır. Yabancı almayı düşünmediğimiz için transferde tercihimizi tecrübeli yerlilerden yana kullandık. Ömür Gökçepınar, Buğra Gacamer, Okan Özpamir karakteri düzgün ve bize tecrübesiyle çok şey katacak oyuncular. Bu yıl takıma abilik yapacaklar ve sıkıştığımız anlarda liderlik görevini üstlenecekler.

2.      lig'de nasıl bir İzmir Büyükşehir Belediye'si izleyeceğiz? Oyun planında ve rotasyonda geçtiğimiz yıla göre değişiklikler olacak mı?

Çok genç ve diri bir ekip olduğumuz için tempolu oynamayı seviyoruz. Geçiş hücumları her daim ilk opsiyonumuz. Low post'a top indiren, sıralı perdelerden şut bulan en son çare olarak pick and roll oynayan bir takım olacağız. Elimden geldiğince süreleri bölüştürerek rotasyonu geniş tutmaya çalışacağım. Özenle üzerinde durduğumuz savunma sertliğini sadece bu şekilde sağlayabiliriz. 2.lige çıkmamızı sürpriz olarak nitelendiriyorlar. Bu yılda sürpriz yapmaya devam edeceğiz.


Altyapınız ne durumda? A takıma çıkıp ciddi süreler alabilecek oyuncular geliyor mu?

Doğruyu söylemek gerekirse altyapımız çok iyi durumda değil. Büyükşehir Belediyesinin takımıyız ve bizim dışımızda burada 22 branş daha bulunuyor. Karşıyaka, Gelişim gibi basketbola çok daha büyük yatırımlar yapan ekiplerle başetmemiz mümkün değil. Ancak altyapımızda takip ettiğimiz 1-2 genç oyuncu var. İdmanlarda gösterecekleri performansa göre takıma alıp almamaya karar vereceğiz.

Bu sene nasıl bir 2.lig bekliyorsunuz? Hedefiniz nedir?

Kağıt üstündeki kadrolara bakarsak 1.lig için 4 – 5 favori takımın olduğunu görüyoruz. Değişen statü gereği 2 yabancılı sisteme geçilmesi dengeleri pek değiştirmeyecek gibi duruyor. Bence oyuncu performansları ve sakatlık faktörü sonucu belirleyecek. Mütevazı bir kadroyla yola çıkıyoruz.  Basketbolun doğrularını yerine getirip oynadığımız oyundan zevk almaya çalışacağız. Hedefimiz play-off oynamak.

Mustafa Ağme'yi tanıyalım

En sevdiği film ve dizi: Scarface – Kuzey Güney

En sevdiği Kitap ve Yazar: Emin Çölaşan – Kovulduk ey halkım unutma bizi

En sevdiği sanatçılar ve müzik türü: Kemal Sunal - Sezen Aksu – Serdar Ortaç, kulağa hoş gelen her müzik

En sevdiği yemekler: Ispanaklı börek – Sebze yemekleri – Balık

En sevdiği takım ve taraftar: Karşıyaka

En beğendiği oyuncular: Karşıyaka'daki oyunculuk döneminden Ziya Uyanık – Murat Öztemur – Birtan Saka – Suat Olca

Boş vakitlerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz: Kuşadasındaki meyva bahçemle ilgilenmeyi seviyorum ve  arkadaşlarımla vakit geçiriyorum.

Sosyal Medyayı takip ediyormusunuz? Twitter ve Facebook adresiniz var mı?

İnternetteki birçok siteyi düzenli olarak takip ediyorum. Facebook adresim var.


Deniz Atak:Gelişim geleneği sürecek

2 yıl önce Türk Telekom macerasını sonlandırarak Gelişim Koleji'nin başına geçen ve ekibin bütçesine oranla büyük işler başaran tecrübeli antrenör Deniz Atak ile basketbol, gelecek planları ve hayatı üzerine konuştuk.

Gelişim Koleji'ne geliş hikayenizi anlatabilirmisiniz?

 Türk Telekom'da uzun yıllar Altyapı sorumlusu, başantrenör ve yardımcı antrenör olarak görev yaptım. Son gelen yönetim yeni bir ekiple çalışmayı uygun gördü ve Telekom'dan ayrıldım. Daha önceden Tuborg'tan tanıdığım Namık Yazlar'ın teklifi üzerine de Gelişim Koleji ile anlaştım.

Bu sene takımınızın başındaki 3'ncü seneniz olacak. Geçtiğimiz sezonlarınızı değerlendirebilirmisiniz?

İlk yılımızda play-off hedefimizi gerçekleştirdik.Kadromuz dahilinde yapabileceğimiz en iyi dereceyi yaptık. Fakat geçen yıl ligin değişen statüsü ve bizim takım kimyasını yanlış oluşturmamız  play-off'un dışında kalmamıza neden oldu. Üstüste aldığımız mağlubiyetlerin ardından toparlanarak ligi bize yakışır şekilde bitirdik.

Transfer yaparken nelere dikket ediyorsunuz? Bu seneki transferlerinizden kısaca bahsedermisiniz

İlgilendiğimiz her oyuncuyu karakteri, basketbol bilgisi ve oyun sistemimize uygunluğu açısından değerlendirip öyle transfer ediyoruz. Bu sezon ki transferlerimiz Feyzi, Burak ve Melih genç  potansiyeli olan ve altyapısı iyi oyuncular. Alacakları süreyle bu yıl basketbollarının üzerine daha da koyacaklardır. Geçtiğimiz yıldan kaptanımız Özgün takımda kaldı. Winner ve kaybetmeyi sevmeyen bir oyuncu. Takımda önemli bir rol üstleniyor. Ayrıca biri guard biri pivot 2 Amerika'lıyı da kadromuza dahil edeceğiz. Kaan, Fatih, Emir, Mustafa, Sergen ve Cem gibi altyapımızdan yetişen gençlerimiz de bu sene önemli dakikalar alacak. Altyapısından çıkardığı ve komple bir basketbolcu haline getirdiği gençleriyle önemli bir rol üstlenen Gelişim geleneği sürecek.

Geçen yıla göre oyun planınızda değişiklikler olacak mı? Rotasyon'u nasıl oluşturmayı düşünüyorsunuz?

Antrenörlük kariyerim boyunca takımlarıma her daim sistem basketbolu oynatmaya çalıştım. Burada da 2 yıldır savunma açısından ligin en iyi 5-6 takımı arasında bulunuyoruz. Genç bir kadroyla mücadele ettiğimiz için hücumda pick and roll ve low post oyunlarımızda aksamalar olabiliyor. Bu yıl hücumda yapacağımız 1-2 değişiklik dışında oyun sistemimiz de herhangi bir değişiklik düşünmüyorum. Rotasyonumuzu tecrübeli oyunculara daha fazla süre vererek oluşturacağız. Gençlerimizi de yan parçalar olarak kullanacağız.

Gelişim Koleji yıllardır lig'e altyapıdan yetiştirdiği gençleri ve mütevazı kadrosuyla renk katıyor. Bu organizasyon hakkında neler düşünüyorsunuz?

Kolejde basketbola yatırım çok doğru ve sistemli bir şekilde yapılıyor. Bugüne kadar hiçbir oyuncu veya antrenör maddi ve manevi olarak sıkıntı yaşamadı, yaşamayacaktırda.  Burada gerçek bir aile ortamı var. Oyuncular ve biz antrenörler evlerinden alınıp bırakılıyor. Herkes yemeğini burada yiyor. Verilen sözler her zaman tutuluyor. Ve genç oyuncular her zaman tecrübeli oyuncular kadar saygı görerek Gelişim Koleji'nin geleceği oluşturulmaya çalışılıyor. Birçok olumlu etken de bir araya gelince başarı kaçınılmaz oluyor.


Yeni sezonda nasıl bir 2.lig bekliyorsunuz? Bu sezonki hedefiniz nedir?

Yeni gelen 2 yabancı kuralı ligin yapısını ciddi ölçüde değiştirecektir. Bu sene birçok sürpriz olabileceğini düşünüyorum. Fakat kağıt üstündeki kadrolara bakarsak bu sezon İstanbul Büyükşehir Belediye, Vestel, Selçuk Üniversitesi ve Maliye Milli Piyango önemli 1.lig adayları olarak gözüküyor. Bizde ilk olarak play-off hedefimize ulaşmak istiyoruz. Kadromuz dahilinde en iyi basketbolu oynayarak izleyenlere zevk veren bir ekip olacağız.

Deniz Atak'ı tanıyalım

En sevdiği film veya diziler: 80'ler ve Avrupa avrupa

En sevdiği kitaplar ve yazarlar: Korku ve  yakın Türk tarihi hakkında kitaplar Ahmet Ümit, Soner Yalçın, Christopher Granger

En sevdiği sanatçılar: Haluk Bilginer, Sertab Erener, Bon Jovi, Sting

En sevdiği müzik türü: Rock, Türkçe slow

En sevdiği yemekler: Deniz ürünleri ve et ürünleri

En beğendiği oyuncular: Demond Mallet, Micheal Wright( Ali Karadeniz )

En beğendiği takım: Panathinaikos

En beğendiği taraftar: Karşıyaka

Boş vakitlerinizi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Basketboldan arta kalan vakitlerde eşimle ve kızımla vakit geçiriyoruz ve kitap okuyorum.

Sosyal Medyayı takip ediyormusunuz? Facebook ve Twitter profiliniz varmı?

Facebook ve Twitter adreslerim var fakat çok sık kullanmıyorum. İnternette de özellikle basketbol sitelerini ve gazeteleri sürekli takip ediyorum.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bundan sonra yorumlarınız onaydan geçecek.Çünkü bazı yorumlar ahlaken uygun olmayabiliyor.

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More